Iedere trainer weet dat je zonder âbadopbouwersâ geen training kunt geven.
Een frisse duik zit er misschien nog wel in, maar de chaos neemt al snel groteske vormen aan. Zonder lijnen zien zwemmers alle hoeken van het bad en ontstaan de meest spectaculaire botsingen. Waterpoloërs missen, letterlijk en figuurlijk, hun doel. Passen en vangen is wel leuk, maar als poloër wil je toch maar één ding: scoren. Om al dat enthousiasme in goede banen te leiden, is het noodzakelijk dat iemand het initiatief neemt om het bad op te bouwen. Goed voorbeeld doet volgen. In de geschiedenis van Aquamania is Jeroen van Bergen de Opperbadopbouwer.
Het Begin (1990â1991): Zwemmen, Stroeve Caps & Stijve Concurrentie
Een studie Industrieel Ontwerpen in Delft bracht hem niet het levensgeluk dat hij zocht en hij verruilde in 1990 de stad van de fietsenmakers voor Leiden. Via de Dufterikken maakte hij dat jaar kennis met het studentenzwemmen bij Wave. Maar iets ontbrak. Als oud-waterpoloër miste hij het gevoel van stroeve ballen, knellende caps en chloorogen.
Zijn huisgenoot Mike voelde datzelfde gemis. Samen gingen ze op zoek naar gelijkgestemden. Ze hingen flyers door heel de universiteit en wisten zoân twintig enthousiastelingen te verzamelenâeen bonte mix van waterpolofans, waaronder meerdere oud-hoofdklassespelers.
âHet was een maniakale groep,â herinnert Jeroen zich. âIn de zomer trainden we al om 7 uur âs ochtends in buitenbad De Vliet.â Niet bepaald studentikoze tijden.
Willem Veerman bood aan om Jeroen te helpen de trainingen gestructureerder te maken. In de zomer van 1991 dienden ze een projectvoorstel in bij Hans van Rooijen, het hoofd van het Universitair Sportcentrum. Hans regelde via de gemeente officiĂ«le zwemtijdâiets wat als twintigjarige student lastig te realiseren was.
Zo werd het eerste officiĂ«le waterpolotrainingsuur op woensdagavond van 21:30 tot 22:30 in het Vijf Meibad een feit â helaas is het Vijf Meibad inmiddels zelf een archeologische vondst geworden, het is namelijk gesloten… voor altijd.
Van Waterspetters tot Aquamania (1992â1993): Identiteit Opbouwen
Hoewel 1991 nog een âvoorzichtig aanloopjeâ was, wilden de spelers na dat jaar Ă©cht gaan organiseren. âDe Preek van de Weekâ werd een vast onderdeel van de trainingen, bedoeld om iedereen op de hoogte te houden van de vorderingen richting een eigen vereniging.
Aanvankelijk was âDe Waterspettersâ in beeld als naam, maar die bleek al te bestaan. Toen kwam âAquamaniaââeen schot in de roos. Op 17 juni 1992 werd de vereniging officieel opgericht.
âEen vereniging oprichten is niet zo moeilijk,â zegt Jeroen. âJe verzint wat, gaat naar de notaris en klaar. Het echte werk is mensen gemotiveerd houden.â
Die motivatie kwam mede door coach Ben Olde Olthof, die de eerste jaren training gaf. Al in het seizoen 1992â1993 werd het herenteam kampioen in de NCS-competitie en promoveerde naar de tweede klasse. Al snel volgden een tweede herenteam en een sterke damesploeg.
Bijna vijftien jaar later krijgt Jeroen nog kippenvel bij de gedachte aan die gloriedagenâgloriedagen die nog altijd zichtbaar zijn in de vitrinekast vol schitterende bekers.
Groei & Evolutie (1994â2000): Van Poloballen naar Zwemlijnen
De vereniging groeide niet alleen sportief; ook sociaal bloeide Aquamania. Het ledental nam toe, commissies werden opgericht, en het clubblad Maniakaal zag het levenslicht. De Aquactie zorgde voor gezelligheid buiten het bad.
In 1996 besloten de poloërs ruimte te maken voor zwemmers. Dat gaf de vereniging een nieuwe sportieve impuls. Het aantal zwemmers groeide snel, en al snel waren drie banen gevuld. Zwemmers kregen steeds meer rechten: poloballen waren voortaan verboden tijdens het zwemuurtje.
Aquamania werd steeds meer een zwemvereniging, al bleef waterpolo op de achtergrond aanwezig. De zwemmers namen ook buiten Leiden deel aan wedstrijden, zoals het NSK Zwemmen.
De Polo-Exodus (2000): Een Nieuw Tijdperk
Ondertussen liep het waterpolo langzaam leeg. Oud-poloërs verlieten de studentenwereld, maar nieuwe fanaten bleven uit. Toen de laatste trainer vertrok in 2000, was de waterpolo-afdeling feitelijk verleden tijd.
âDe stop is uit het bad en het water is weggelopen,â zei toenmalig voorzitter Jacco Kiemel.
Zwemmen werd de hoofdactiviteit. Alles wat nog herinnerde aan de polo-dagen waren wat oude ballen en de verhalen van âde oude mannen.â
Zwemmen naar de Top (2000â2004): Van Rode Lantaarn naar Podium
De focus verschoof volledig naar de zwemcompetitie. In 2000â2001 eindigde Aquamania als 13e, maar dat wakkerde de ambitie aan. Het jaar erop reisde de club in grotere getalen af naar de wedstrijdenâen boekte vooruitgang.
Niet alleen groeide de club, ook het verenigingsgevoel bloeide op. Steeds meer activiteiten, steeds meer opkomst. Deelnemen aan wedstrijden (en de feestjes erna) werd de norm. Individuele successen op de NSKâs van 2001 en 2002 leidden tot een vijfde plek.
In seizoen 2003â2004 organiseerde Aquamania het slot-NSZK en streed het herenteam mee om de overwinningâslechts een paar seconden achter De Golfbreker uit Groningen. Voor het eerst eindigde Aquamania op het ereschavot.
Sindsdien hoefden de Aquamaniakken niet meer uit te leggen dat er ook in Leiden hard gezwommen wordt.
De Terugkeer van Polo: Aqualliance (2005âheden)
Na alle zwemsuccessen, begon ook het waterpolo aan een revival. Een nieuwe generatie wilde méér dan af en toe een balletje gooien op toernooien.
Competitie spelen bij de KNZB bleek onhaalbaar, maar de NCS bood uitkomst. Met zes wedstrijden per jaar was dat een mooie uitdaging. Door de rivaliteit tussen de bonden kon dit echter niet onder de naam Aquamania.
Dankzij de inzet van âpapa Wietseâ en âpapa Robertâ werd op 25 augustus 2005 een zusje geboren:
âHet was een lange en soms moeizame zwangerschap. Desondanks is na een vlugge bevalling hedenochtend om 10.20 uur opgericht:
De Tweede Leidse Studenten Waterpolo Vereniging Aqualliance.â
De geboorte van Aqualliance was een feit, en ze zwom haar eerste slagen in De Zijl en het Vijf Meibad. Met Aquamania en Aqualliance samen is er opnieuw een bloeiende polo- én zwemvereniging in Leiden.
Oprichters en vereniging verkeren in goede gezondheid en houden bezoekuur op maandag van 22:15 tot 23:15 uur in De Zijl en op woensdag van 21:30 tot 22:30 uur in het Vijf Meibad. Vanaf september zal de vereniging haar eerste slagen zwemmen!
Met dit geboortekaartje werd Aqualliance officieel geĂŻntroduceerd als zustervereniging van Aquamania. Vertegenwoordigd in twee competities zorgen Aquamania en Aqualliance samen voor een bloeiende studentenvereniging, waarin zowel zwemmen als waterpolo weer volop tot leven zijn gekomen.